Anakart

Yazar: Adsız Tarih: 1/25/2012 Kategori: , , , Yorum:
Veriyolu, bilgisayarın içindeki değişik birimler arasında bilgileri taşıyan bir sistemdir.

Bir bilgisayarın temel devre kartıdır. Bilgisayardaki tüm elektriksel bileşenler anakarta bağlanmıştır.


Genişletme yuvaları, genişletme kartları(ses, görüntü-ekran, modem, network-ağ kartları)nın takılabileceği anakart üzerindeki soketlerdir. Genişletme kartları, bilgisayarınıza yeni yetenekler kazandırır. Daha güzel grafikler, CD kalitesinde ses, modem ile iletişim, bilgisayar ağlarına(internet'e) bağlanmak ... Bunlar, bilgisayarınıza ekleyebileceğiniz özelliklerden sadece birkaçı. Genişletme yuvalarının tipini, bilgisayarın veriyolu belirler.

Transistör 1950'lerin başlangıcında ayrı bir eleman gibi kullanılmış ve içerisinde altıdan(6) on altıya(16) kadar transistör kullanılan elektronik cihazlar yapılmıştır. İmalat teknolojisindeki ilerlemeler sonucunda küçük bir silikon tabaka içerisinde birkaç transistör bir araya getirilerek entegre devre denilen komple bir devre oluşturulmuştur. Günümüzde adına silikon yonga denilen bu devreler genellikle 1cm2'den daha küçük ince silikon tabakadan yapılmaktadır.

Her yonga veya entegre devre , korunmak maksadıyla plastik kılıflara konulmakta ve onu kontrol edebilmek için dışarıya ayaklar (bağlantı uçları) çıkarılmaktadır.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr