Ftp nedir ?

Yazar: Adsız Tarih: 2/18/2012 Kategori: , , , , Yorum:
FTP (File Transfer Protocol) sayesinde sunucu özelliği taşıyan bilgisayarlara dosya gönderebilir veya sunucuda bulunan dosyaları kendi bilgisayarınıza alabilirsiniz. FTP ile bir sunucuya bağlanmak için, bu sunucuda FTP hesabınızın olması gereklidir. Bir sunucuda FTP hesabınız olduğunda, gerekli kullanıcı adı ve şifresi ile bu sunucuya bağlanabilir ve size tahsis edilen harddisk alanını limitleri dahilinde kullanabilirsiniz. Bu limit, MB cinsinden harddisk üzerinde size ayrılan yerdir ve kota (quota) olarak adlandırılır. Kota, hardisk üzerinde bulunan ve kullanıcı adınıza ait bütün dosyaların toplam büyüklüğüdür.
Dosyaların gönderileceği yer :
Sunucuya FTP protokolü ile bağlandığınızda, size daha önceden tahsis edilen harddisk üzerindeki ana klasörün içine girersiniz. Alt ftp kullanıcıları, yöneticileri tarafından belirlenen yere bağlanırlar. Bu ilk bağlanılan yer sahibi olduğunuz klasör veya klasörlerin listesini içerir ve bu bölümde herhangi bir işlem yapamazsınız. Bu bölümdeki klasörler, FTP kullanıcısına ait domainlerin ana klasörleridir ve web sitenizin sağlıklı çalışması için gereklidir.
Sistem tarafından oluşturulan ve aşağıda listelenen bu ana klasörleri KESİNLİKLE SİLMEYİNİZ. Ancak bu klasörler içindeki mevcut veya sizin oluşturduğunuz dosya ve klasörleri kullanılmadığı zaman silebilir veya değiştirebilirsiniz.
Unix Serverlar için,
ornekdomain.com
bu klasörün içine girildiğinde,
- cgi-bin (scriplerin gönderileceği klasör)
- htdocs (web sayfalarının gönderileceği klasör)
Windows 2003 Serverlar için,
database (.mdb veya database uygulama dosyalarının gönderileceği klasör)
ornekdomain.com (web sayfalarının gönderileceği klasör)
Bir ftp kullanıcısına birden fazla domain bağlı ise, ilk bağlantı klasöründe kendine ait domainlerin listesi çıkar ve hangi domain ile ilgili işlem yapılacaksa, o domainin klasörüne girilir.
Ftp kullanıcısının, kendine ait klasörlerin içindeki yeni klasörler veya dosyalar üzerinde silme, değiştirme, yaratma, gönderme vb. işlemlerde tam yetkisi vardır.

FileZilla ftp programını deneyin !

Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr