Pazartesi

Tera - oyun inceleme

MMORPG’ler artık oyun dünyasında günümüzün gerçeği konumundalar. Birçok yapımcı da pastadaki bu büyük payın farkında ve birer birer MMO sektörüne yöneliyorlar. Son olarak Crytek’in bile F2P oyunlar yapacağını duyduktan sonra hiçbir şeye şaşırmam diyebilirim. Büyük bir yol kat edildi ve biraz da abartarak konuşursam, hergün yeni bir MMO çıkıyor diyebilirim. İşte işin zor kısmı da burada başlıyor, nasıl ayrım yapacağız? Bundan 6-7 sene önce piyasada bu türdeki oyunlar çok kısıtlı sayıdaydı ve pek seçim şansı da olmazdı.
Neyse ki artık bolluk bereket dönemindeyiz,Bilgisayarhocan olarak da görevimiz size en azından kafanızda bir fikir oluşturmanızda yardımcı olmak. TERA Online da geçtiğimiz ay çıkan, Bluehole Studios, Ubisoft ve Frogster firmalarını bir araya getiren yepyeni bir MMORPG. Uzun zamandır takip ettiğim yapım Guild Wars 2’yle birlikte 2012’de en umutlu olduğum oyunlardan biriydi ayrıca. Daha fazla uzatmıyorum ve TERA’ya geçiş yapıyorum.
Titanlar, şeytanlar, karanlık güçler ve yeni kahramanlar… Olmazsa olmazımız değil mi? Her zamanki gibi TERA’ya da hikâyesinden başlamak istiyorum. Arun ve Shara adlı iki rakip titan, birbirinden farklı yüzler ve kaderleri de bu yönde çizilmiş. Buna rağmen onlar bu yazgılarını reddedip savaşmaktan kaçıyor ve birbirlerine aşık oluyorlar. Birlikte bir hayal kuruyorlar, bu hayalleri yeni bir dünyaya dönüşüyor ve gerçekleşiyor. Fakat kaderden ne kaçmak bu kadar kolay, ne de onu reddetmek. Karanlık tekrar devreye giriyor… Bu yeni dünyada bir zaman sonra yeni bir ada keşfediliyor, üstelik Arun ve Shara’nın kıtalarının tam ortasında. Island of Dawn yükselirken, yaşayan insanlar burayı keşfetmek için yola çıkıyor fakat bulabildikleri tek şey sadece ölüm oluyor. Ardından gemilere binip, diyarın en parlak ve en güçlü savaşçılarıyla buraya gidiyorlar. Karanlığı tekrar ışığa çevirmek adına… TERA’nın senaryosu için ne iyi, ne de kötü diyebilirim. Açıkçası biraz klişe duruyor ve oyun içindeki anlatım da başarılı değil, sizi içine sokmaktan çok uzakta kalıyor. Tabii akıllara hemen ünlü yapımcı John D. Carmack’ın o sözleri geliyor; “Bir oyunda hikâye bir pornodaki hikâye gibidir. Olması beklenir fakat aslında çok da önemli değildir”. Eğer siz de bu düşüncedeyseniz ya da “Ben MMORPG’de hikâyeye değil, oynanışa bakarım” diyorsanız zaten fazla takılmayacaksınızdır. Kaldı ki TERA oynanabilirlik yönünden oldukça üstün bir yapım ve senaryodaki eksikliklerini bu şekilde kapatmayı başarıyor. Oyuna ilk girdiğinizde sizi göz alıcı bir görsellik ve dinamik arkaplanlar karşılıyor. PvE veya PvP sunucularından birini seçtikten sonra beklenen karakter özelleştirme ekranına geliyorsunuz fakat ona değinmeden önce oyunda yer alan ırklara ve sınıflara göz atalım isterseniz. TERA bu yönde oldukça başarılı ve fazlasıyla çeşit sunuyor. 7 farklı ırk ve 8 farklı sınıf oyuncuların beğenisine sunulmuş. Human ve High Elf gibi tanıdık ırkların yanı sıra, Popori, Elin, Aman, Baraka ve Castanic’ler bulunuyor. Bunların bazılarında cinsiyet seçilemiyor ama genelinde kadın veya erkek karakter yaratabiliyorsunuz.