Cuma

PC'niz ne kadar "yakıyor"?

Evinizde kurulu masaüstü PC'niz veya yanınızda dolaştırdığınız laptop'unuz ne kadar güç tüketiyor?
Bilgisayarların elektrik enerjisiyle çalıştığını hepimiz biliyoruz. Peki bilgisayarlarımız ne kadar güç tüketiyorlar? Evimizdeki diğer eşyaların kılavuzlarında onların ne kadar güç tükettiğini görmemiz mümkün, ancak PC'lerde aynısı geçerli değil.
Masaüstü PC'lerin güç tüketimi
Masaüstü PC'lerin diğer PC'lerden daha fazla enerji tükettiğini düşünüyorsanız, haklısınız.
Çift çekirdekli işlemciye, entegre Intel grafik çipine, birkaç sabit diske sahip bir PC, boştayken ortalama 50 watt tüketecek, işlem sırasında ise 100 watt'a ulaşacaktır. Daha eski işlemcilerin genel olarak daha fazla enerji tükettiğini söyleyebiliriz. AMD işlemcilerin de Intel işlemcilere göre daha az enerji dostu olduklarını, dolayısıyla daha çok enerji tükettiklerini vurgulayalım.

Ekran kartının sisteminizin çektiği güç üzerinde önemli bir katkısı bulunuyor. Ekran kartına sahip bir PC boştayken 10-30 watt daha fazla tüketir. Uç nokta çift kart kombinasyonlarında bu tüketim, ek 50-250 watt'lık yük getirebilir.

Laptop'ların güç tüketimi

Laptop'lar, masaüstü bilgisayarlardan daha az enerji tüketirler. Laptop işlemcileri ve video kartları, genellikle masaüstündeki eşlerinden yarı yarıya veya daha da az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Güçlü laptop'lar bile boştayken 40-50 watt tüketirler. Bu rakam, netbook'larda 20 watt'a kadar düşer. Laptop'larla gelen adaptörlerin çoğu 130 watt'tan daha yüksek enerji tüketmez.

Monitörler

Güce aç, ağır CRT ekranlar geçmişte kaldı. Ancak LCD ekranlar arasında güç tüketimi farkları olabiliyor. Örneğin 27 inç'lik Dell UltraSharp U2711 93 watt enerji tüketiyor. 23 watt'lık LG Flatron ise sadece 26 watt'lık bir enerji tüketimine sahip.

Büyük bir monitörün genellikle daha fazla enerji tüketmesini bekleyebilirsiniz. LED ekranların da LCD'ye göre daha az enerji tükettiğini söyleyelim.

Diğerleri

Harici sabit diskler, yazıcılar, hoparlörler boştayken genellikle bilgisayarınızın harcadığı enerjiye oranla önemsiz bir tüketime sahiptirler. Laptop'unuz fişe takılıyken aynı zamanda şarj oluyorsa, bu onun enerji tüketimini artırır. Ancak bu, elektrik faturanızda çok küçük bir fark oluşturacaktır.

Kaynak: veTeknoloji