Bugüne kadar anlık gelişmeleri ve geçmişe dönük olayları aradığımız Google, işi bir adım daha ileri götürerek, insanlar için düşünecek bir proje üzerinde çalışmaya başladı. İnsanların geleceğe dönük hafızalarının zayıf olması, şirketi bu yönde proje geliştirmeye itmiş.
Google, oluşturduğu ağlar yardımıyla, internet üzerinden paylaşılan her şeyi arşivleyerek, adeta bütün insanlığa ait bir günlük oluşturmayı başardı.
Eğer hayatımızdaki unuttuğumuz önemli anları yeniden hatırlamak istersek, bu uygulamalar sayesinde, daha önce meydana gelen bütün gelişmeleri arayıp buluyoruz ve en ince ayrıntısına kadar öğrenebiliyoruz.
Daha önce, Microsoft adına çalışan bir araştırmacı olan Abigail Sellen, insan hafızası üzerine yaptığı araştırmalarda çok önemli sonuçlar elde etmişti.
Bu araştırmaya göre, artık insanların problemi geçmişte kalan şeyleri unutmak değil. İnsanların asıl şikayeti, geleceğe dönük hafızalarının çok zayıf olması.
Geleceğe dönük hafıza nedir?
Geleceğe dönük hafıza basit tanımıyla, gelecek bir zamanda yapacağımız işleri, hatırlamamıza yardımcı olan fonksiyonları yöneten beynimizdeki bir bölüme verilen addır.
Abigail Sellen’in araştırmasına göre, insanların geleceğe dönük hafızası şu şekilde çalışır: “A işi B yerinde C vaktinde yapılacak.”
Ancak, hafızamızın bu bölümünde bir problem ortaya çıkıyor. B yeri ya da C zamanı bize bir türlü yapılacak işi hatırlatamıyor. İşte, bu yüzden özel günleri, önemli toplantıları, ödenecek kredi kartı borçlarını ya da faturaları unutabiliyoruz.
Google bu sorunu nasıl çözecek?
Bu soruna el atan Google, yapay bir geleceğe dönük hafıza oluşturmayı planlıyor. İnsan beyniyle aynı prensipte çalışacak olan Google hafızası, yapılacak işleri GPS yardımıyla belirli bir zaman ve mekana göre kodlayabilecek.
Google’ın yapay hafızasını kullanan kişi o mekana yakın bulunduğu sırada uyarı alacak ve bu yapması gereken işi hatırlayacak.
Google Beynimizi Okuyacak!
Yazar: Unknown
Tarih:
2/12/2013
Kategori:
google,
google hafıza,
GPS,
microsoft,
yapay hafıza
Yorum:
Paylaş:
Facebook
Twitter
Google Plus
Pinterest
Tumblr